Reklama

Brownie z serkiem mascarpone

Warstwowe, pyszne ciasto, eleganckie i łatwe do zrobienia!

Czas przyrządzenia: 40 minut + pieczenie 60 minut
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła
  • 300 g cukru
  • 5 jajek
  • 110 g mąki pszennej
  • 500 g serka mascarpone
  • ziarenka wyłuskane
  • z połówki laski wanilii
  • Do dekoracji (na polewę):
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • ewentualnie kilka owoców lub listków świeżej mięty lub melisy

Sposób przygotowania



1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170C. Połam na kawałki i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (ułóż ją w miseczce nad wrzątkiem i mieszaj, aż się całkiem rozpuści). Następnie pozostaw ją do ostygnięcia.
2. W misie miksera utrzyj masło oraz 200 g cukru na gładką masę, następnie wbij 3 jajka – jedno po drugim, cały czas miksując.
3. Na końcu wlej roztopioną czekoladę, a po wymieszaniu składników, wsyp przesianą mąkę.4. Powstałą masę mieszaj już bardzo delikatnie. Następnie 3/4 masy czekoladowej wyłóż do blaszki (20x30 cm) lub do małej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, a resztę odłóż.
5. W drugiej misce utrzyj serek mascarpone z resztą cukru (100 g), wanilią oraz pozostałymi 2 jajkami.

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy