Brownie z serkiem mascarpone
Warstwowe, pyszne ciasto, eleganckie i łatwe do zrobienia!

Składniki
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 g masła
- 300 g cukru
- 5 jajek
- 110 g mąki pszennej
- 500 g serka mascarpone
- ziarenka wyłuskane
- z połówki laski wanilii
- Do dekoracji (na polewę):
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- ewentualnie kilka owoców lub listków świeżej mięty lub melisy
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170C. Połam na kawałki i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (ułóż ją w miseczce nad wrzątkiem i mieszaj, aż się całkiem rozpuści). Następnie pozostaw ją do ostygnięcia.2. W misie miksera utrzyj masło oraz 200 g cukru na gładką masę, następnie wbij 3 jajka – jedno po drugim, cały czas miksując.3. Na końcu wlej roztopioną czekoladę, a po wymieszaniu składników, wsyp przesianą mąkę.4. Powstałą masę mieszaj już bardzo delikatnie. Następnie 3/4 masy czekoladowej wyłóż do blaszki (20x30 cm) lub do małej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, a resztę odłóż.5. W drugiej misce utrzyj serek mascarpone z resztą cukru (100 g), wanilią oraz pozostałymi 2 jajkami.