Składniki: - 300 g gorzkiej czekolady, - 250 g masła, - 7 jajek, - 300 g orzechów włoskich, - 500 g cukru, - 2 paczki cukru waniliowego, - szczypta soli, - 325 g mąki, - pół paczki proszku do pieczenia Na polewę: - 250 g czekolady, - 150 g śmietany , - 50 g tłuszczu kokosowego Przygotowanie: 300 g czekolady grubo posiekać. Masło i czekoladę roztopić w małym rondelku na słabym ogniu (najlepiej w kąpieli wodnej) ciągle mieszając. Odstawić. Jajka roztrzepać. Orzechy grubo posiekać. Stopioną czekoladę i masło wlać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Za pomocą robota kuchennego wyrobić na gładką masę. Blachę dobrze natłuścić i wylać na nią ciasto. Piec ok. 30 minut w 170 st. C. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. 250 g czekolady pokruszyć. Czekoladę, śmietanę i tłuszcz kokosowy podgrzewać na słabym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie masa o kremowej konsystencji. Zdjąć z ognia, odstawić na 15 minut, a następnie rozsmarować na cieście. Ciasto odstawić na 1,5 godziny. Pokroić na 60 kawałków. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal Kalkulator kalorii