Brukselka kąpana w jogurcie
Nie lubisz brukselki? Wypróbuj nasz przepis, a zmienisz zdanie. Naprawdę warto...
Brukselka jest jednym z najbogatszych źródeł potasu, magnezu, wapnia, żelaza i manganu. Pełno w niej witamin takich jak: witaminy C, E, K, a także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży, a później także rozwoju dziecka!
Składniki:
- 1/2 kg brukselki
- szklanka jogurtu
- sól
- pieprz
- koperek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Brukselkę opłukać i ugotować. Do jogurtu wsypać posiekany koperek, doprawić do smaku, wymieszać z brukselkami (mogą być przepołowione lub podzielone na ćwiartki) polać sosem jogurtowo-koperkowym. Podawać jako dodatek do drugiego dania, lub samodzielne danie z pieczywem bezglutenowym lub kopytkami.