Brukselka kąpana w jogurcie

Nie lubisz brukselki? Wypróbuj nasz przepis, a zmienisz zdanie. Naprawdę warto...

Brukselka może być dodatkiem do obiadu, lub daniem głównym.
Brukselka może być dodatkiem do obiadu, lub daniem głównym.123RF/PICSEL

Brukselka jest jednym z najbogatszych źródeł potasu, magnezu, wapnia, żelaza i manganu. Pełno w niej witamin takich jak: witaminy C, E, K, a także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży, a później także rozwoju dziecka!

Składniki:

  • 1/2 kg brukselki
  • szklanka jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Brukselkę opłukać i ugotować. Do jogurtu wsypać posiekany koperek, doprawić do smaku, wymieszać z brukselkami (mogą być przepołowione lub podzielone na ćwiartki) polać sosem jogurtowo-koperkowym. Podawać jako dodatek do drugiego dania, lub samodzielne danie z pieczywem bezglutenowym lub kopytkami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas