Brukselka na talerzu

Sprawdź, dlaczego warto, by brukselka pojawiła się w diecie nie tylko twojej, ale także twojego dziecka.

By zniwelować zapach brukseli do wody, w której ją gotujesz, dodaj kilka kropel cytryny
By zniwelować zapach brukseli do wody, w której ją gotujesz, dodaj kilka kropel cytryny123RF/PICSEL

Ma wiele wartości odżywczych i specyficzny smak.

Nie wszystkim dzieciom przypada do gustu, ale warto nad tym popracować, bo brukselka jest dobrym źródłem beta- karotenu, witaminy C i witamin z grupy B, a także soli mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź, mangan, jod).

Nie brak w niej także błonnika pokarmowego. Najlepiej podawać ją w postaci jarzynki lub w zupce jarzynowej.

Podawaj brukselkę dziecku po 9.-10. miesiącu życia.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas