Budyń jaglany z kremem ze śliwki kalifornijskiej
Śliwki zalewamy wodą, dodajemy ksylitol i zagotowujemy.
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- Skórka z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- Szczypta soli
Krem ze śliwki kalifornijskie:
- 1 szklanka śliwek kalifornijskich
- Ok. ½ szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki karobu
- 3 łyżki ksylitolu cukru lub miodu
- Ok. ½ szklanki mleka migdałowego
Sposób przygotowania:
Śliwki zalewamy wodą, dodajemy ksylitol i zagotowujemy. Kiedy śliwki będą bardzo miękkie dosypujemy do nich karob i miksujemy je blenderem na gładką pastę, razem z wodą, w której się gotowały. W rondelku rozgrzewamy połowę masła i przekładamy na nie pastę ze śliwek. Smażymy, jak konfiturę, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie ściągamy z gazu, dodajemy pozostałe masło i miksujemy jeszcze chwilkę blenderem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta powoli dolewamy mleko migdałowe i miksujemy. Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą. Do rondelka wlewamy mleko migdałowe, 2 szklanki wody, dodajemy kaszę, skórkę startą z cytryny, syrop z agawy lub miód, szczyptę soli i gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy całość. Kasza powinna być bardzo miękka. Następnie przelewamy całość do miksera, najlepiej do kielicha do koktajli, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładką, budyniową.
Czas przygotowania: 30 minut + ewentualne chłodzenie
Przepis autorstwa Mariety Mareckiej