Budyń waniliowy (po 12. miesiącu)

Budyń to przekąska, którą lubi każdy maluch. Ten jest naprawdę pyszny i godny polecenia. Do dekoracji oprócz biszkoptów użyłam dojrzałej nektarynki, ale pasują też truskawki czy maliny.

Budyń waniliowy
Budyń waniliowyRodzice w kuchni

Wersję z dekoracją owocową polecam dla starszych dzieciaków. Moja 18. miesięczna córa i jej 12. miesięczna przyjaciółka zdecydowanie wolały zjeść sam budyń. Na smak nektarynki obie wykrzywiały buzie - dodam tylko, że Iga nektarynki uwielbia. Widocznie budyń był smaczniejszy i słodszy. ;-)

Składniki (na 1 dużą lub dwie małe porcje):

1 szklanka mleka
1 żółtko
2 łyżki cukru (lub miodu)
pół laski wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
podłużne biszkopty

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlej połowę mleka, dodaj masło i laskę wanilii przeciętą wzdłuż. Rondelek ustaw na niewielkim ogniu i zagotuj delikatnie mieszając.
Resztę mleka wlej do miski i dokładnie wymieszaj z żółtkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną.
Z rondelka wyjmij laskę wanilii i dodaj zawartość miski cały czas mieszając.
Kiedy zacznie wrzeć i zgęstnieje zdejmij z ognia i jeszcze chwilę mieszaj, by konsystencja była gładka.
Budyń rozlej do miseczek i udekoruj biszkoptami. Do dekoracji możesz użyć również owoców.

Smacznego!

Rodzice w kuchni
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas