Budyń z kaszy kukurydzianej

Składniki na 10 porcji.

Do przygotowania budyniu użyj kaszy kukurydzianej
Do przygotowania budyniu użyj kaszy kukurydzianej©123RF/PICSEL

Przygotuj sos żurawinowy: 3/4 wody zagotuj z surową żurawiną i cukrem. Dodaj mąkę rozmieszaną w reszcie zimnej wody. Zagotuj, odstaw.

Mleko podgrzej z masłem i cukrem. Kiedy zacznie wrzeć, powoli wsypuj kaszę, cały czas mieszając. Gdy zauważysz, że odstaje od dna naczynia, zdejmij ją z ognia i połącz masę z żółtkami.

Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z kaszą.

Gotowy budyń ułóż na sosie żurawinowym.

Szybki i zdrowy deser z tapioki i mangoInteria Kulinaria
Kurier TV
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas