Budyń z kaszy kukurydzianej
Składniki na 10 porcji.

Składniki
- pół l mleka
- 12 dag masła
- 12 dag cukru
- 25 dag kaszy kukurydzianej
- 4 jajka
- szczypta soli
- 15 dag żurawiny
- pół litra wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotuj sos żurawinowy: 3/4 wody zagotuj z surową żurawiną i cukrem. Dodaj mąkę rozmieszaną w reszcie zimnej wody. Zagotuj, odstaw.Mleko podgrzej z masłem i cukrem. Kiedy zacznie wrzeć, powoli wsypuj kaszę, cały czas mieszając. Gdy zauważysz, że odstaje od dna naczynia, zdejmij ją z ognia i połącz masę z żółtkami.
Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z kaszą.
Gotowy budyń ułóż na sosie żurawinowym.