Budyń z konfiturą

Gdy maluszek skończy 7. miesiąc, możesz przygotować mu taki deser.

Domowy budyń smakuje najlepiej
Domowy budyń smakuje najlepiej 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 150 ml płynnego mleka modyfikowanego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • 2-3 łyżki konfitury truskawkowej

Przygotowanie:

By uzyskać 150 ml mleka, odmierz odpowiednią porcję mieszanki modyfikowanej i rozpuść w 150 ml przegotowanej wody - zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. 2. Jajko dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Sparz je wrzątkiem, a potem wybij na spodeczek. Oddziel żółtko od białka. 3. W około 100 ml wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną i pół żółtka, a następnie zagotuj. Powstałą papkę połącz z mlekiem. 4. Wylej budyń na miseczkę. Gdy nieco przestygnie, polej go konfiturą.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas