Budyń z musem z malin
Zamiast przygotowywać kaloryczne ciasto, zrób dla całej rodziny dietetyczny deser. Budyń z malinami możesz podać dziecku, które skończyło 7. miesiąc życia.
Składniki:
- 150 ml płynnego mleka modyfikowanego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 2-3 łyżki przecieru z malin
Przygotowanie:
1. By uzyskać 150 ml mleka, odmierz odpowiednią porcję mieszanki modyfikowanej i rozpuść w 150 ml przegotowanej wody - zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
2. Jajko dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Sparz je wrzątkiem, a potem wybij na spodeczek. Oddziel żółtko od białka.
3. W około 100 ml wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną i pół żółtka, a następnie zagotuj. Powstałą papkę połącz z mlekiem.
4. Wylej budyń na miseczkę. Gdy nieco przestygnie, polej go przecierem z owoców.