Budyniowy wieniec z morelami
Zobacz jak krok po kroku go przygotowąć
Sposób przygotowania
1. Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru. Stop 4 dag tłuszczu i wymieszaj ze szklanką mleka. Do mąki dodaj 2 łyżki cukru, sól, jajko, tłuszcz z mlekiem i drożdże. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
2. Z reszty mleka, proszku budyniowego i pozostałego cukru ugotuj budyń. Przestudź. Morele pokrój na kawałki i zalej wrzątkiem. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i uformuj prostokąt o wym. 20 x 40 cm.
3. Na ciasto wyłóż budyń (pozostawiając 2 cm z boków nieposmarowane)i osączone morele. Zwiń, zaczynając od dłuższej krawędzi,a następnie mocno zlep brzegi.Przełóż na natłuszczoną blachę,formując wieniec.
4. Zewnętrzną krawędź wieńca ponacinaj w regularnych odstępach.Ciasto odstaw na 20 min.Resztę tłuszczu stop i posmaruj wierzch wieńca. Piecz w temp.200 st. 35-45 min. Ostudź. Oprósz cukrem pudrem, udekoruj.