Bułeczki cynamonowe Luke’a Skywalkera
Wyobraź sobie bułeczkę cynamonową. Odłam wysuszone brzegi. Co ci zostaje? Środek. Teraz wyobraź sobie bułeczkę cynamonową z samym środkiem. Nadążasz? Właśnie taką dziś zrobimy. I nie - nie użyjemy w tym celu piekarnika - piszą autorki książki "Food Pharmacy. Przepisy" Lina Nertby i Mia Clase.

Przepis na mniej więcej 20 sztuk (czyli zdecydowanie za mało).
Składniki
- „ciasto”
- 200 ml orzechów nerkowca
- 100 ml płatków owsianych
- 100 ml wiórków kokosowych
- 1 szczypta soli
- 8 świeżych daktyli (bez pestek)
- 3–4 łyżeczki wody
- nadzienie
- 100 ml migdałów słodkich (najlepiej uprzednio wymoczonych w wodzie)
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 8 świeżych daktyli
- 1 łyżka wody
Orzechy nerkowca i płatki owsiane piecz w piekarniku w temperaturze 100˚C przez mniej więcej 10 minut.
Zmiksuj składniki na ciasto i rozwałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Zmiksuj nadzienie i rozsmaruj na płacie ciasta. Zwiń ciasto w rulon i szybko schłodź, by móc później pokroić je w średnie porcje. Przed podaniem oprósz wiórkami kokosowymi.

Przepis pochodzi z książki "Food Pharmacy. Przepisy" Lina Nertby i Mia Clase. Wydawnictwo Otwarte.