Bułeczki jogurtowe z cynamonem

Bułeczki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na śniadanie albo deser. Zrobisz je w chwilę, a smak cię zaskoczy! Bułeczki jogurtowe z cynamonem łączą sobie wyrazistość przyprawy i delikatność jogurtu. W dodatku są sycące, więc zaspokoją każdy głód!

Bułeczki jogurtowe z cynamonem smakują dobrze jako śniadanie i jako deser
Bułeczki jogurtowe z cynamonem smakują dobrze jako śniadanie i jako deser 123RF/PICSEL

Mąkę przesiej do miseczki. Wymieszaj ją z drożdżami oraz miodem. Wlej jogurt i olej (dzięki nim ciasto drożdżowe nie czerstwieje tak szybko). Wbij jajka. Zagniataj, dolewając tyle letniej wody, by powstało elastyczne, dosyć zwarte ciasto.

Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek.

Posmaruj go masą jabłkową. Pozostaw wolne brzegi. Placek zwiń. Rulon potnij na 12-14 plasterków. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Zachowaj spore odległości, bo ciastka bardzo wyrosną w czasie pieczenia. 

Wierzch bułeczek posyp cynamonem według uznania, a 10 minut przed wyjęciem wypieków z piekarnika, posyp je cukrem. Bułeczki jogurtowe z cynamonem piecz ok. 35 minut w temp. 180 ºC.

***
Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Jabłka zapiekane z serem i żurawinąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas