Bułeczki jogurtowe z cynamonem
Bułeczki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na śniadanie albo deser. Zrobisz je w chwilę, a smak cię zaskoczy! Bułeczki jogurtowe z cynamonem łączą sobie wyrazistość przyprawy i delikatność jogurtu. W dodatku są sycące, więc zaspokoją każdy głód!
Mąkę przesiej do miseczki. Wymieszaj ją z drożdżami oraz miodem. Wlej jogurt i olej (dzięki nim ciasto drożdżowe nie czerstwieje tak szybko). Wbij jajka. Zagniataj, dolewając tyle letniej wody, by powstało elastyczne, dosyć zwarte ciasto.
Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek.
Posmaruj go masą jabłkową. Pozostaw wolne brzegi. Placek zwiń. Rulon potnij na 12-14 plasterków. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Zachowaj spore odległości, bo ciastka bardzo wyrosną w czasie pieczenia.
Wierzch bułeczek posyp cynamonem według uznania, a 10 minut przed wyjęciem wypieków z piekarnika, posyp je cukrem. Bułeczki jogurtowe z cynamonem piecz ok. 35 minut w temp. 180 ºC.
***
Zobacz również:
Dobrze gotujesz? Sprawdź się!
Zobacz inne pomysły na wypieki: bułeczki twarogowe , drożdżowe bułeczki z rodzynkami.