Bułeczki kefirowe

Oto przepis na nietypowe bułeczki. Jednym z ich głównych składników jest kefir.

Formując bułeczki, obsyp ręce mąką, wtedy ciasto do nich nie przywiera
Formując bułeczki, obsyp ręce mąką, wtedy ciasto do nich nie przywiera123RF/PICSEL

Przygotowanie 70 min • Porcja 310 kcal • Koszt porcji 20 gr • Przepis na 20 sztuk.

1. Kefir i wodę podgrzewam, by były ciepłe, i rozpuszczam w nich drożdże. Łączę je z mąką, siemieniem, otrębami, ziarnami słonecznika, solą i pieprzem.

2. Wyrabiam ciasto, odstawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

3. Potem z ciasta formuję bułeczki, układam je na natłuszczonej blaszce, smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję ziarnami słonecznika. Odstawiam na 10 min. Piekę 20-25 min w temp. 180°C. Studzę na kratce.

Formując bułeczki, obsypuję ręce mąką, wtedy ciasto do nich nie przywiera.

Magdalena Dopart z Maćkówki

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas