Bułeczki kefirowe
Oto przepis na nietypowe bułeczki. Jednym z ich głównych składników jest kefir.

Składniki
- kg mąki pszennej + do podsypania,
- 10 dag świeżych drożdży,
- 500 ml kefiru,
- 300 ml wody,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 6 łyżek ziaren słonecznika + do posypania,
- 6 łyżek otrąb pszennych,
- sól,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego,
- jajko do smarowania,
- tłuszcz do blachy.
Przygotowanie 70 min • Porcja 310 kcal • Koszt porcji 20 gr • Przepis na 20 sztuk.
1. Kefir i wodę podgrzewam, by były ciepłe, i rozpuszczam w nich drożdże. Łączę je z mąką, siemieniem, otrębami, ziarnami słonecznika, solą i pieprzem.
2. Wyrabiam ciasto, odstawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
3. Potem z ciasta formuję bułeczki, układam je na natłuszczonej blaszce, smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję ziarnami słonecznika. Odstawiam na 10 min. Piekę 20-25 min w temp. 180°C. Studzę na kratce.
Formując bułeczki, obsypuję ręce mąką, wtedy ciasto do nich nie przywiera.
Magdalena Dopart z Maćkówki