Bułki pszenne na pyszne śniadanie. Lepsze niż z piekarni!
Bułki pszenne domowej roboty to świetna podstawa apetycznego śniadania. Co zrobić, by bułki były chrupiące i pyszne? Wypróbuj nasz przepis, a zapach pieczonych bułek na stałe zagości w twojej kuchni.

Składniki
- 250 g mąki pszennej typu 450
- 140 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 30 g masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Bułki pszenne - przygotowanie
1. Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłego mleka, odstawić na 10 minut, aby zaczęły pracować.2. Wymieszać mąkę, pozostałe mleko, rozpuszczone, przestudzone masło, sól oraz zaczyn drożdżowy i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 60-90 minut do podwojenia objętości.3. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na 6 równych części, uformować bułki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 40 minut.4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, piec bułki przez 16-18 minut, aż będą złotobrązowe.
Lubisz bułki pszenne? Oto kilka innych przepisów na domowe wypieki: Domowe bułki śniadaniowe
Zobacz również: