Reklama

Bułki pszenne na pyszne śniadanie. Lepsze niż z piekarni!

Bułki pszenne domowej roboty to świetna podstawa apetycznego śniadania. Co zrobić, by bułki były chrupiące i pyszne? Wypróbuj nasz przepis, a zapach pieczonych bułek na stałe zagości w twojej kuchni.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej typu 450
  • 140 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 30 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Bułki pszenne - przygotowanie

1. Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłego mleka, odstawić na 10 minut, aby zaczęły pracować.
2. Wymieszać mąkę, pozostałe mleko, rozpuszczone, przestudzone masło, sól oraz zaczyn drożdżowy i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 60-90 minut do podwojenia objętości.
3. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na 6 równych części, uformować bułki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 40 minut.

4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, piec bułki przez 16-18 minut, aż będą złotobrązowe.

Reklama

Lubisz bułki pszenne? Oto kilka innych przepisów na domowe wypieki: 

Domowe bułki śniadaniowe

Bułeczki idealne do kawy

Bułeczki z ziarnami

Zobacz również:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Bułki pszenne | domowe bułki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy