Bułki z niespodzianką
Proste w przygotowaniu bułki na ciepło to doskonała alternatywa dla zwykłych kanapek. Do tego przepisu śmiało możesz wykorzystać nawet czerstwe kajzerki, które w piekarniku zamienią się w pyszne i chrupiące danie.
Sposób przygotowania:
1. Kajzerki (mogą być lekko czerstwe) ułóż na desce, zetnij wierzchy. Wydrąż część miąższu, pozostawiając miseczki do faszerowania.
2. Boczek lub ewentualnie szynkę pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, poszatkuj. Rozgrzej suchą patelnię. Przesmaż boczek. Dodaj cebulę. Smaż, mieszając, na złoty kolor. Oprósz solą oraz pieprzem, przestudź.
3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Blachę do pieczenia przykryj pergaminem lub folią aluminiową. Rozłóż na niej wydrążone bułeczki.
4. Na spodzie każdej wydrążonej miseczki rozłóż przesmażony boczek (lub szynkę) z cebulą. Wsyp połowę żółtego sera.
5. Na koniec do każdej bułeczki wbij po jednym jajku. Oprósz je solą i pieprzem. Obsyp resztą startego żółtego sera. Piecz całość, aż białka jajek się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Bułeczki dekoruj świeżymi ziołami.