Reklama

Reklama

Bułki z niespodzianką

Proste w przygotowaniu bułki na ciepło to doskonała alternatywa dla zwykłych kanapek. Do tego przepisu śmiało możesz wykorzystać nawet czerstwe kajzerki, które w piekarniku zamienią się w pyszne i chrupiące danie.

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 kajzerek
  • 5 dag boczku lub tłustej szynki
  • 1 cebula
  • 10 dag żółtego sera
  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła

Sposób przygotowania:

1. Kajzerki (mogą być lekko czerstwe) ułóż na desce, zetnij wierzchy. Wydrąż część miąższu, pozostawiając miseczki do faszerowania. 

2. Boczek lub ewentualnie szynkę pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, poszatkuj. Rozgrzej suchą patelnię. Przesmaż boczek. Dodaj cebulę. Smaż, mieszając, na złoty kolor. Oprósz solą oraz pieprzem, przestudź. 

3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Blachę do pieczenia przykryj pergaminem lub folią aluminiową. Rozłóż na niej wydrążone bułeczki. 

4. Na spodzie każdej wydrążonej miseczki rozłóż przesmażony boczek (lub szynkę) z cebulą. Wsyp połowę żółtego sera. 

5. Na koniec do każdej bułeczki wbij po jednym jajku. Oprósz je solą i pieprzem. Obsyp resztą startego żółtego sera. Piecz całość, aż białka jajek się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Bułeczki dekoruj świeżymi ziołami. 

Dowiedz się więcej na temat: bułki | bułki z mięsem | bułki z niespodzianką

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje