Buraczkowa z żółtkiem (po 6. miesiącu)
Chcesz dietetycznego dania, które jednocześnie dostarczy ci wielu składników odżywczych? Buraczkowa z żółtkiem jest pod tym względem niezastąpiona. Dorośli mogą do niej dodać całe jajko i posypać zieleniną. Wypróbuj nasz przepis.
Buraki oczyszczają krew i pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu.123RF/PICSEL
Składniki:
- 1 mały burak
- 1/2 marchewki
- 1/2 małej pietruszki
- 1/2 ziemniaka
- 1/2 żółtka jaja kurzego
- 1 łyżeczka masła, oliwy lub oleju
Buraka umyj i ugotuj w łupinie do miękkości. Gdy nieco ostygnie, obierz go ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Marchew, pietruszkę i ziemniaka umyj, obierz, opłucz i gotuj do miękkości w ok. 200 ml wody.
Buraka zmiksuj wraz z ugotowanymi warzywami. Jajko umyj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem i wybij na spodeczek. Oddziel żółtko od białka.
Do zupki dodaj pół żółtka i tłuszcz. Dokładnie wszystko wymieszaj, a potem gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.