Buraczkowa z żółtkiem (po 6. miesiącu)

Chcesz dietetycznego dania, które jednocześnie dostarczy ci wielu składników odżywczych? Buraczkowa z żółtkiem jest pod tym względem niezastąpiona. Dorośli mogą do niej dodać całe jajko i posypać zieleniną. Wypróbuj nasz przepis.

Buraki oczyszczają krew i pomagają w wyda­laniu kwasu moczowego z organizmu.
Buraki oczyszczają krew i pomagają w wyda­laniu kwasu moczowego z organizmu.123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 mały burak
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 małej pietruszki
  • 1/2 ziemniaka
  • 1/2 żółtka jaja kurzego
  • 1 łyżeczka masła, oliwy lub oleju


Sposób przygotowania:

Buraka umyj i ugotuj w łupinie do miękkości. Gdy nieco ostygnie, obierz go ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Marchew, pietruszkę i ziemniaka umyj, obierz, opłucz i gotuj do miękkości w ok. 200 ml wody.

Buraka zmiksuj wraz z ugotowanymi warzywami. Jajko umyj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem i wybij na spodeczek. Oddziel żółtko od białka.

Do zupki dodaj pół żółtka i tłuszcz. Dokładnie wszystko wymieszaj, a potem gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas