Reklama

Buraczkowe risotto z sandaczem

Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4-5 porcji.

Składniki

  • 4-5 buraków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 300 ml ryżu arborio
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml soku z czerwonych buraków
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki płatków drożdżowych

Składniki - sandacz

  • 2-4 filety z sandacza
  • oliwa
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Składniki - dekoracja

  • orzechy macadamia
  • trybula
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Gotuj buraki 40 minut. Posiekaj cebulę.

Smaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy zmiękną, dodaj ryż i lekko przesmaż. Wlej sok z buraków, bulion, ocet balsamiczny i sok cytrynowy.

Obierz buraki, pokrój w kostkę i dodaj do risotto. Gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Na koniec dodaj płatki drożdżowe i zamieszaj.

Skręć ogień i odstaw risotto, aby doszło.

Dopraw sandacza solą i pieprzem. Smaż na oliwie.

Podawaj sandacza z risotto. Możesz też podać risotto osobno. Dekoruj trybulą i mielonym czarnym pieprzem. Posyp startymi orzechami macadamia.

Reklama

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy