Buraczkowe risotto z sandaczem
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4-5 porcji.
Przygotowanie:
Gotuj buraki 40 minut. Posiekaj cebulę.
Smaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy zmiękną, dodaj ryż i lekko przesmaż. Wlej sok z buraków, bulion, ocet balsamiczny i sok cytrynowy.
Obierz buraki, pokrój w kostkę i dodaj do risotto. Gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Na koniec dodaj płatki drożdżowe i zamieszaj.
Skręć ogień i odstaw risotto, aby doszło.
Dopraw sandacza solą i pieprzem. Smaż na oliwie.
Podawaj sandacza z risotto. Możesz też podać risotto osobno. Dekoruj trybulą i mielonym czarnym pieprzem. Posyp startymi orzechami macadamia.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.