Burger z kurczakiem i żurawinowym musem
Spróbuj wykonać burgery samodzielnie w domu. To proste!

Składniki
- 4 bułki z sezamem
- ½ kg piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 100 ml soku malinowego
- 100 g żurawiny np. całe owoce Bakalland
- 8 liści karbowanej sałaty
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- Sól i pieprz
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka kroimy w grube, równe plastry na kotlety, doprawiamy sola i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku, bułce tartej, a następnie smażymy. Suszoną żurawinę namaczamy w gorącej wodzie, odsączamy, dodajemy do niej sok z malin. Cebulę siekamy w talarki. Bulki kroimy na pół, smarujemy ketchupem, układamy na spodzie sałatę, a na niej kotlet z kurczaka, konfiturę żurawinową i krążek cebuli.