Burgery szpinakowe z tymiankiem i lubczykiem

Dla miłośników szpinaku

Czas przyrządzenia: ok. 40 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 80 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 20 dag mrożonego szpinaku (całe liście)
  • 1 szalotka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1–2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • po 5 gałązek lubczyku i tymianku
  • kilka listków sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 6 bułek pszennych

Sposób przygotowania

1. Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Podgrzewaj go na dużym płomieniu, mieszając, aż rozmarznie i wyparuje prawie cała woda. Odstaw go do wystudzenia. Lubczyk  i tymianek opłucz, osusz. Listki ziół potnij na drobne kawałki. 

2. Czosnek oraz szalotkę obierz. Szalotkę posiekaj, a czosnek  przeciśnij przez praskę. Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni. Przestudź je i grubo posiekaj. Do miseczki włóż mięso, szpinak, połowę czosnku, szalotkę i słonecznik. Dodaj posiekane zioła, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. 

3. Masę mięsną wyrób. Uformuj z niej  6 owalnych grubszych kotletów. Lekko je spłaszcz. Smaż na oleju po ok.  6 minut z każdej strony. Pozostały czosnek utrzyj  z masłem. Bułki rozetnij, posmaruj masłem czosnkowym. Zrumień je  w piekarniku (ok. 5 minut w temp. 220 st. C). Czerwoną cebulę obierz, razem z pomidorami pokrój  w plasterki. Sałatę umyj, osusz. Bułki przełóż sałatą, hamburgerami oraz pomidorami i cebulą. Koniec 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje