Burgery szpinakowe z tymiankiem i lubczykiem
Dla miłośników szpinaku

Składniki
- 80 dag mieszanego mielonego mięsa
- 20 dag mrożonego szpinaku (całe liście)
- 1 szalotka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 1–2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- po 5 gałązek lubczyku i tymianku
- kilka listków sałaty
- 1 czerwona cebula
- 2 pomidory
- 6 bułek pszennych
Sposób przygotowania
1. Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Podgrzewaj go na dużym płomieniu, mieszając, aż rozmarznie i wyparuje prawie cała woda. Odstaw go do wystudzenia. Lubczyk i tymianek opłucz, osusz. Listki ziół potnij na drobne kawałki. 2. Czosnek oraz szalotkę obierz. Szalotkę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni. Przestudź je i grubo posiekaj. Do miseczki włóż mięso, szpinak, połowę czosnku, szalotkę i słonecznik. Dodaj posiekane zioła, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. 3. Masę mięsną wyrób. Uformuj z niej 6 owalnych grubszych kotletów. Lekko je spłaszcz. Smaż na oleju po ok. 6 minut z każdej strony. Pozostały czosnek utrzyj z masłem. Bułki rozetnij, posmaruj masłem czosnkowym. Zrumień je w piekarniku (ok. 5 minut w temp. 220 st. C). Czerwoną cebulę obierz, razem z pomidorami pokrój w plasterki. Sałatę umyj, osusz. Bułki przełóż sałatą, hamburgerami oraz pomidorami i cebulą. Koniec