Burritos

Z kuchni meksykańskiej.

Składniki na 8 porcji:

- wędzona pierś kurczaka,
- 100 g cieciorki lub czerwonej fasoli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- łyżka oleju,
- cebula,
- strąk papryki,
- kilka listków sałaty,
- 8 płatków kukurydzianych,
- pikantny sos meksykański,
- sól i pieprz.

Przyrządzanie:

Cieciorkę opłukać, zalać zimną wodą. Dodać sól i obrany czosnek. Gotować do miękkości. Marchewki obrać, pociąć je w słupki, podsmażyć na oleju, osączyć. Cebulę pokroić w krążki. Paprykę przekroić na pół, usunąć ogonek i pestki, pokroić w drobne paseczki. Można także - według uznania - poddusić ją. Wędzoną pierś kurczaka pokroić w paski. Placki kukurydziane skropić wodą, podgrzać w piekarniku. Ciepłe placki posmarować sosem meksykańskim, wyłożyć na nie sałatę, duszone warzywa, cieciorkę i wędzonego kurczaka. Każdy placek posypać solą i pieprzem, lekko docisnąć, tworząc rodzaj kopertki.
Jako nadzienie do burritosów można dodać smażoną pierś kurczaka, zielony groszek, różne kolory papryki, świeżą cebulę albo inne warzywa. Czyli można dodać do środka to, co kto lubi.
Porcja - 540 kcal
Czas przygotowania: 30 minut

Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również:

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas