Cała prawda o jajkach
Pierwsza była kura czy jajko? Czy to w sumie ważne? Ważniejsze jest ile jaj można zjeść, aby nie przesadzić i zachować zdrowie.
Ostatnio coraz częściej mówi się o tym, że duże spożycie jaj nie wpływa negatywnie na stężenie cholesterolu we krwi. Nawet jeśli się każdego dnia sięga po jedno jajko. Oczywiście ważne jest, aby nie była to jajecznica na maśle z czterech jaj z dodatkiem tłustej kiełbasy, ale proste jajko na miękko czy gotowane na twardo. Warto połączyć je np. w paście z suszonymi pomidorami czy świeżym szczypiorkiem. Do jaj unikamy dodatków majonezu i soli. Te składniki nie są z całą pewnością korzystne dla naszego układu krwionośnego. Można za to skleić pastę jajeczną samym jakiem gotując je o 2 minuty krócej. Będzie wówczas bardziej płynne i lepkie i idealnie nada się do pasty.
Jaja jako źródło wielu cennych składników odżywczych
Jajko to nic innego jak komórka, z której zarodek po zapłodnieniu miał czerpać pożywienie zanim z jajka wykluje się żółciutkie kurczątko. Dlatego też jajka są magazynem nie tylko energii, ale także wielu witamin i składników mineralnych (a w tym cennego i ciągle deficytowego żelaza). Dlatego też jajka można traktować śmiało, jako pokarm o wysokiej wartości odżywczej. Białko jaja kurzego uważa się nawet za wzorcowe białko, do którego porównuje się wszystkie inne - w tym białko uważane powszechnie za najbardziej wartościowe - z mięsa.
Jakie jaja najlepsze?
Z całą pewnością warto wybierać jaja, które są pochodzenia ekologicznego (oznaczenie numerem 0 na skorupce) lub z wolnego wybiegu (oznaczenie na skorupce numerem 1). Najbardziej - do tej pory - popularne jaja w Polsce to te z numerem 3. Są to jaja składane przez kury, które nie mają dostępu do jakichkolwiek naturalnych warunków przez całe swoje życie. Przez to łatwiej chorują i konieczne jest dodawanie do ich pasz różnych środków farmakologicznych.
Poza tym produkty takie mają mniej składników mineralnych i witamin. W krajach zachodnich ciężko znaleźć jaja z numerem 3, a zakaz ich sprzedaży będzie już niedługo wprowadzony w całej Unii Europejskiej.
Jaja przepiórcze i jaja pochodzące z hodowli kur zielononóżek wydają się być korzystniejsze dla alergików. Białka tych jaj mają właściwości mniej alergizujące. Ostatnio pojawiły się także jaja strusie, które coraz częściej goszczą na naszych stołach. Można je kupić w dobrych delikatesach lub bezpośrednio na specjalistycznych fermach.
Świeżość jaja
Jeśli nie mamy pewności, czy jaja są świeże można zrobić prosty test. Rozbijmy jajko na płaskiej powierzchni. Świeże jajko powinno neutralnie pachnieć, mieć nierozpływające się żółtko, a także wyraźnie oddzieloną część białka okalającą żółtko. Pozostałe białko powinno delikatnie się rozpłynąć.
Ewa Ceborska-Scheiterbauer