Reklama

Reklama

Calzone – włoski pieróg

Idealne danie na rodzinny obiad!

Czas przyrządzenia: 10 minut
Składniki dla: 2 osób

Składniki

  • świeży blat na pizzę (np. Tesco)
  • 2/3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 200 g
  • (kula) sera mozzarella, pokrojona
  • 4 kapelusze dużych pieczarek, pokrojone w plastry
  • mały bakłażan, duszony w plastrach
  • 1/2 puszki karczochów
  • 2 łyżki pokrojonych oliwek
  • 4-6 suszonych pomidorów, pokrojonych
  • 2 łyżki oliwy, doprawionej ząbkiem czosnku
 

Reklama

Sposób przygotowania:


1 Rozgrzej piekarnik do 230 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie, tak aby uzyskać koło śr. 30 cm. Skrop ciasto oliwą  i przełóż je na wyłożoną papierem blachę. 

2 Posmaruj całe ciasto sosem pomidorowym, kończąc 2,5 cm od brzegu. Na połowie rozłóż plastry mozzarelli, pieczarki, kawałki bakłażana i karczocha, oliwki i suszone pomidory. Skrop połową oliwy.

3 Ostrożnie zagnij drugą połowę ciasta, złóż razem brzegi obu połówek, zawiń je i zaciśnij. Posmaruj wierzch calzone resztą oliwy, oprósz grubą solą. 

4 Wstaw calzone do piekarnika, piecz  25 minut, aż ciasto się zrumieni. Po wyjęciu  z piekarnika pokrój w trójkąty i od razu  podawaj, najlepiej z zieloną sałatą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje