Calzone – włoski pieróg

Idealne danie na rodzinny obiad!

calzone
calzone123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 230 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie, tak aby uzyskać koło śr. 30 cm. Skrop ciasto oliwą  i przełóż je na wyłożoną papierem blachę. 

2. Posmaruj całe ciasto sosem pomidorowym, kończąc 2,5 cm od brzegu. Na połowie rozłóż plastry mozzarelli, pieczarki, kawałki bakłażana i karczocha, oliwki i suszone pomidory. Skrop połową oliwy.

3. Ostrożnie zagnij drugą połowę ciasta, złóż razem brzegi obu połówek, zawiń je i zaciśnij. Posmaruj wierzch calzone resztą oliwy, oprósz grubą solą. 

4. Wstaw calzone do piekarnika, piecz  25 minut, aż ciasto się zrumieni. Po wyjęciu  z piekarnika pokrój w trójkąty i od razu  podawaj, najlepiej z zieloną sałatą.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas