Calzone – włoski pieróg
Idealne danie na rodzinny obiad!
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 230 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie, tak aby uzyskać koło śr. 30 cm. Skrop ciasto oliwą i przełóż je na wyłożoną papierem blachę.
2. Posmaruj całe ciasto sosem pomidorowym, kończąc 2,5 cm od brzegu. Na połowie rozłóż plastry mozzarelli, pieczarki, kawałki bakłażana i karczocha, oliwki i suszone pomidory. Skrop połową oliwy.
3. Ostrożnie zagnij drugą połowę ciasta, złóż razem brzegi obu połówek, zawiń je i zaciśnij. Posmaruj wierzch calzone resztą oliwy, oprósz grubą solą.
4. Wstaw calzone do piekarnika, piecz 25 minut, aż ciasto się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika pokrój w trójkąty i od razu podawaj, najlepiej z zieloną sałatą.