Reklama

Reklama

Calzone z pieczarkami

Pizza w kształcie pieroga cieszy się u nas dużą popularnością. W zależności od rodzaju nadzienia możemy otrzymać różne wersje tego dania. Wybierz swoją ulubioną i ciesz się smakiem!

Czas przyrządzenia: ok. 60 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 45 dag mąki
  • 1,5 dag drożdży
  • 250 ml mleka
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 1/2 kg pieczarek
  • masło
  • cukier
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 10 dag mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej do miski razem z łyżeczką soli. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku ze szczyptą cukru. Wlej do mąki. Dodaj oliwę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem na około godzinę.

Reklama

2.  Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Oczyść i posiekaj pieczarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, duś, mieszając, aż cały płyn odparuje. Połącz z posiekanymi oliwkami oraz  startą mozzarellą, dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.

3. Ciasto rozwałkuj na placki. Na połowie każdego rozłóż farsz. Przykryj resztą ciasta, zlep brzegi pierogów. Piecz 25 min w 200ºC.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia włoska | calzone

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje