Calzone z pieczarkami

Pizza w kształcie pieroga cieszy się u nas dużą popularnością. W zależności od rodzaju nadzienia możemy otrzymać różne wersje tego dania. Wybierz swoją ulubioną i ciesz się smakiem!

Calzone z pieczarkami
Calzone z pieczarkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej do miski razem z łyżeczką soli. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku ze szczyptą cukru. Wlej do mąki. Dodaj oliwę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem na około godzinę.

2.  Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Oczyść i posiekaj pieczarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, duś, mieszając, aż cały płyn odparuje. Połącz z posiekanymi oliwkami oraz  startą mozzarellą, dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.

3. Ciasto rozwałkuj na placki. Na połowie każdego rozłóż farsz. Przykryj resztą ciasta, zlep brzegi pierogów. Piecz 25 min w 200ºC.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas