Calzone z pieczarkami
Pizza w kształcie pieroga cieszy się u nas dużą popularnością. W zależności od rodzaju nadzienia możemy otrzymać różne wersje tego dania. Wybierz swoją ulubioną i ciesz się smakiem!
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej do miski razem z łyżeczką soli. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku ze szczyptą cukru. Wlej do mąki. Dodaj oliwę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem na około godzinę.
2. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Oczyść i posiekaj pieczarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, duś, mieszając, aż cały płyn odparuje. Połącz z posiekanymi oliwkami oraz startą mozzarellą, dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
3. Ciasto rozwałkuj na placki. Na połowie każdego rozłóż farsz. Przykryj resztą ciasta, zlep brzegi pierogów. Piecz 25 min w 200ºC.