Camembert w karmelu z kolorowym pieprzem

Idealna przystawka na chłodne dni to ser camembert zapieczony w karmelizowanym kolorowym pieprzu. Jesienią łatwiej wybaczamy sobie kaloryczne potrawy, spróbujmy więc czegoś niebanalnego.

Camembert pieczony
Camembert pieczonymateriały prasowe

Sery pleśniowe są źródłem białka oraz wapnia i fosforu - niezbędnych do budowy mocnych zębów i kości. Występują w nich także wysokiej jakości kwasy tłuszczowe i węglowodany, dzięki którym mamy energię do pracy. Są one również bogate w witaminę A, witaminy z grupy B (a zwłaszcza B2) oraz witaminy D, E i K. Zawierają także elektrolity - sód i potas, odpowiadające między innymi za prawidłową pracę serca.

Do przygotowania potrawy potrzebujemy: okrągły camembert w drewnianym pudełeczku, 1 łyżeczkę mieszanki pieprzu kolorowego, sól, 5 łyżek wody, 50 g cukru pudru.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Wlewamy cukier i 2 łyżki wody do małego garnuszka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż pojawi się brązowy kolor. Zdejmujemy z ognia, zalewamy pozostałą wodą (uwaga, bo może prysnąć) i ponownie gotujemy. Wlewamy do miski i studzimy.

Ziarna pieprzu miażdżymy na grubo. Otwieramy opakowanie sera, polewamy camembert karmelem, posypujemy mielonym kolorowym pieprzem. Taki ser można zapiec w tym pudełeczku, w którym go kupiliśmy lub w małym naczyniu do zapiekania.

Pieczemy ser przez 5 do 6 minut, aby wnętrze sera się rozpuściło.

Do tego przepisu dobrze jest wybrać ser camembert ze świeżego mleka, ale niezbyt kremowy. (PAP Life)

Smażone tofu z pak choyInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas