Canelloni ze szpinakiem
Sposób na to, by pokochać szpinak!

Składniki:
- 750 g sera ricotta
- 500 g szpinaku (może być mrożony)
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki listków bazylii
- ząbek czosnku
- 8 płatów lasagne
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
Przygotowanie:1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Szpinak umyj i drobno pokrój, podduś na łyżce oliwy. Następnie zmiksuj go z ricottą, parmezanem, czosnkiem i bazylią (zostaw kilka listków do dekoracji). Przypraw solą i pieprzem.
2. Podgotuj w osolonej wodzie płaty lasagne (2-3 minuty). Podziel farsz na 8 porcji i nałóż go na płaty. Zawiń każdy w ciasny rulon.
3. Natłuść żaroodporne naczynie łyżką oliwy. Na dno wyłóż połowę sosu pomidorowego. Ułóż cannelloni jeden obok drugiego. Polej resztą sosu, posyp żółtym serem.
4. Piecz 20-25 minut, aż cannelloni zmiękną, a sos zagotuje się. Posyp resztą bazylii.