Reklama

Reklama

Cannelloni z mięsem mielonym

Dania z makaronu goszczą chyba w każdym domu. Warto nie ograniczać się jedynie do spaghetti czy penne i wykorzystywać w swojej kuchni inne, ciekawe rodzaje pasty. Cannelloni wyglądem przypominają duże rurki, które najczęściej nadziewa się mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Sprawdź, jak je przygotować.

Czas przyrządzenia: 80 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • po 2 cebule i ząbki czosnku
  • po 2 łyżki masła i koncentratu pomidorowego
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • sól
  • 15 dag żółtego sera
  • pieprz
  • 1 op. makaronu cannelloni
  • 3 pomidory
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. W rondlu na łyżce masła i łyżce oleju zeszklij połowę cebuli i czosnek. 

2. Mięso przesmaż na patelni i przełóż do rondla z cebulą. Dodaj koncentrat oraz 1 sparzonego, obranego i drobno posiekanego pomidora. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś ok. 10 min, ostudź. 

3. Dodaj połowę startego sera. Farszem nadziej cannelloni. Naczynie żaroodporne posmaruj resztą masła. Ułóż makaron. Na łyżce oleju przesmaż pozostałą cebulę. Dodaj resztę posiekanych pomidorów. Duś 10 min. Sos dopraw solą i pieprzem. Polej rurki, posyp resztą sera. Piecz 45 min w 200°C.  

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy