Reklama

Reklama

Cannelloni z mięsem mielonym

Włoski makaron cannelloni to rurki, które zwykle wypełnia się dowolnym nadzieniem, polewa aromatycznym sosem i zapieka. Smak potrawy za każdym razem można dowolnie urozmaicać dzięki kolejnym dodatkom lub ziołom.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron cannelloni (10-12 sztuk)
  • 300 ml passaty pomidorowej lub przecieru
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • sproszkowana papryka słodka/ostra
  • zioła prowansalskie
  • garść startego sera żółtego
  • olej roślinny

Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno, podsmażamy na oleju. Mięso mielone doprawiamy i dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut.

Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, ząbek czosnku obieramy, myjemy i rozgniatamy. 

W misce umieszczamy podsmażone mięso z cebulą, dodajemy czosnek, ser i przyprawy. Do całości wbijamy jajko. Mieszamy. Powstałą masą faszerujemy rurki makaronu (nie gotujemy ich!) przy pomocy małej łyżeczki.

Wypełnione rurki układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Do naczynia blendera wlewamy passatę/przecier, dodajemy ząbek czosnku i szczyptę ziół prowansalskich, miksujemy całość. Powstałym sosem polewamy rurki, a następnie posypujemy je serem.

Zapiekamy danie ok. 40 - 45 min. w temp. 180 stopni.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje