Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni to makaronowe rurki, które zwykle wypełnia się dowolnym nadzieniem, polewa aromatycznym sosem i zapieka. Smak potrawy za każdym razem można dowolnie urozmaicać dzięki kolejnym dodatkom lub ziołom. Zapiekane cannelloni z mięsem mielonym to świetna opcja na rodzinny obiad!

Składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- makaron cannelloni (10-12 sztuk)
- 300 ml passaty pomidorowej lub przecieru
- sól, pieprz
- tymianek
- sproszkowana papryka słodka/ostra
- zioła prowansalskie
- garść startego sera żółtego
- olej roślinny
Jak zrobić canneloni z mięsem mielonym?
Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno, podsmażamy na oleju. Mięso mielone doprawiamy i dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut.Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, ząbek czosnku obieramy, myjemy i rozgniatamy. W misce umieszczamy podsmażone mięso z cebulą, dodajemy czosnek, ser i przyprawy. Do całości wbijamy jajko. Mieszamy. Powstałą masą faszerujemy rurki makaronu cannelloni (nie gotujemy ich!) przy pomocy małej łyżeczki.Wypełnione rurki cannelloni z mięsem mielonym układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.Do naczynia blendera wlewamy passatę/przecier, dodajemy ząbek czosnku i szczyptę ziół prowansalskich, miksujemy całość. Powstałym sosem polewamy rurki, a następnie posypujemy je serem.Canneloni z mięsem mielonym zapiekamy ok. 40 - 45 min. w temp. 180 stopni.
Potrzebujesz więcej inspiracji? Oto przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiemCo powiesz na wyraziste cannelloni ze szpinakiem? Przepis jest banalny!Makaronowa zapiekanka z brokułami też będzie ci smakować!* * *Zobacz więcej: