Cannelloni z mięsem mielonym

Aktualizacja

Cannelloni to makaronowe rurki, które zwykle wypełnia się dowolnym nadzieniem, polewa aromatycznym sosem i zapieka. Smak potrawy za każdym razem można dowolnie urozmaicać dzięki kolejnym dodatkom lub ziołom. Zapiekane cannelloni z mięsem mielonym to świetna opcja na rodzinny obiad!

Cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym to najbardziej tradycyjny wariant tej zapiekanki
Cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym to najbardziej tradycyjny wariant tej zapiekanki123RF/PICSEL

Jak zrobić canneloni z mięsem mielonym?

Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno, podsmażamy na oleju. Mięso mielone doprawiamy i dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut.

Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, ząbek czosnku obieramy, myjemy i rozgniatamy. 

W misce umieszczamy podsmażone mięso z cebulą, dodajemy czosnek, ser i przyprawy. Do całości wbijamy jajko. Mieszamy. Powstałą masą faszerujemy rurki makaronu cannelloni (nie gotujemy ich!) przy pomocy małej łyżeczki.

Wypełnione rurki cannelloni z mięsem mielonym układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Do naczynia blendera wlewamy passatę/przecier, dodajemy ząbek czosnku i szczyptę ziół prowansalskich, miksujemy całość. Powstałym sosem polewamy rurki, a następnie posypujemy je serem.

Canneloni z mięsem mielonym zapiekamy ok. 40 - 45 min. w temp. 180 stopni.

Trzy kroki do cery idealnej
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas