Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni to makaronowe rurki, które zwykle wypełnia się dowolnym nadzieniem, polewa aromatycznym sosem i zapieka. Smak potrawy za każdym razem można dowolnie urozmaicać dzięki kolejnym dodatkom lub ziołom. Zapiekane cannelloni z mięsem mielonym to świetna opcja na rodzinny obiad!
Jak zrobić canneloni z mięsem mielonym?
Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno, podsmażamy na oleju. Mięso mielone doprawiamy i dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut.
Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, ząbek czosnku obieramy, myjemy i rozgniatamy.
W misce umieszczamy podsmażone mięso z cebulą, dodajemy czosnek, ser i przyprawy. Do całości wbijamy jajko. Mieszamy. Powstałą masą faszerujemy rurki makaronu cannelloni (nie gotujemy ich!) przy pomocy małej łyżeczki.
Wypełnione rurki cannelloni z mięsem mielonym układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Do naczynia blendera wlewamy passatę/przecier, dodajemy ząbek czosnku i szczyptę ziół prowansalskich, miksujemy całość. Powstałym sosem polewamy rurki, a następnie posypujemy je serem.
Canneloni z mięsem mielonym zapiekamy ok. 40 - 45 min. w temp. 180 stopni.
Potrzebujesz więcej inspiracji? Oto przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem
Co powiesz na wyraziste cannelloni ze szpinakiem? Przepis jest banalny!
Makaronowa zapiekanka z brokułami też będzie ci smakować!
* * *
Zobacz więcej: