Reklama

Reklama

Cebularze: Drożdżowa wizytówka Lubelszczyzny

Cebularze to tradycyjny rodzaj wypieku pochodzący z Lubelszczyzny. Za ich smak i urok odpowiada ciasto drożdżowe i chrupiący rant. Wszyscy fani aromatycznej cebuli z makiem z pewnością pokochają cebularze przygotowane według naszego przepisu.

Składniki

  • 280 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 sztuki cebuli
  • 2 łyżki niebieskiego maku
  • 1 jajko

1. Cebulę pokroić w kosteczkę, wymieszać z makiem, odstawić do lodówki.

2. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, odstawić na 10 minut, następnie dodać mąkę, sól i olej, wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na części, formować okrągłe placki, na każdym układać łyżkę cebuli wymieszanej z makiem, smarować roztrzepanym jajkiem.

4. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.

Lubisz domowe wypieki? Sprawdź nasze przepisy na pyszne bułki:

Reklama

Domowe bułki śniadaniowe

Bułeczki idealne do kawy

Bułeczki z ziarnami

Zobacz także:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cebularze

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje