Cenne ryby w diecie malca
Do jadłospisu zdrowego niemowlęcia powinno się je wprowadzać już od 7. miesiąca, 1-2 razy w tygodniu, zamiast mięsa. To ważne, bo ryby – zwłaszcza morskie – są skarbnicą wartościowych składników.
Ryby zawierają m.in. długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, niezbędne do prawidłowego rozwoju centralnego układu nerwowego i narządu wzroku.
Smyk znajdzie w nich także jod - konieczny, by miał prawidłowy metabolizm. W rybach nie brak także lekkostrawnego, wysokiej jakości białka oraz żelaza.
Najbardziej wskazane dla dzieci są sola, łosoś, halibut, makrela, śledzie oraz tuńczyk. Lepiej unikać ryb z Bałtyku - w zamian zalecane są te z łowisk atlantyckich lub zimnych mórz północnych.
Pierwsze danie rybne w jadłospisie niemowlęcia to oczywiście ryba gotowana (do 8. miesiąca osobno, potem razem z jarzynami w zupce). Jednak już pod koniec 1. roku życia można przygotować dziecku rybę pieczoną w piekarniku lub duszoną z jarzynami i - okazjonalnie - smażoną.
Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka