Chałwa: Przysmak na bazie nasion w walce z cholesterolem

Chałwę w szybki sposób przygotujemy w domu
Chałwę w szybki sposób przygotujemy w domu123RF/PICSEL
  • Kupując chałwę, warto zwrócić uwagę na jej skład. Najlepiej unikać produktu, w którym na liście znajdziemy olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy, aromaty oraz emulgatory. Najzdrowsza będzie chałwa o najwyższej zawartości sezamu lub innych nasion.
  • Przekąska jedzona sporadycznie oraz w ilościach minimalnych może dostarczyć organizmowi nie tylko niezbędnych składników, ale także energii.
  • Chałwę bez problemu przygotujemy w warunkach domowych, przy użyciu mocnego blendera oraz produktów, które bez problemu znajdziemy w sklepach spożywczych.

Czym jest i skąd pochodzi chałwa?

Chałwa - z czego powstaje?

Sezam, główny składnik chałwy, reguluje ciśnienie i zmniejsza ryzyko zakrzepów
Sezam, główny składnik chałwy, reguluje ciśnienie i zmniejsza ryzyko zakrzepów123RF/PICSEL
  • nasion słonecznika,
  • pistacji,
  • migdałów,
  • orzechów arachidowych
  • skrobi kukurydzianej,
  • semoliny,
  • kaszy manny,
  • białek jaj,
  • tartej marchewki.

Kalorie i wartości odżywcze chałwy

  • żelazo,
  • sód,
  • cynk,
  • niacyna,
  • witamina A,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B.

Wpływ na cholesterol i odchudzanie

Chałwa w formie przekąski może wpłynąć na utrzymanie wymarzonej sylwetki
Chałwa w formie przekąski może wpłynąć na utrzymanie wymarzonej sylwetki123RF/PICSEL

Przepis na domową chałwę

  • 200 g białego sezamu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 130 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka sody czyszczonej
  • 30 ml miodu lub syropy z agawy
  • 2 łyżki wody
  1. Na suchą i rozgrzaną patelnię wysyp sezam i pozostaw do podprażenia na kilka minut. Co jakiś czas całość przemieszaj.
  2. Uprażony sezam wsyp do kielicha blendera lub specjalnego młynka przeznaczonego do mielenia ziaren kawy i zblenduj na gładką pastę.
  3. Zmieloną masę sezamową przełóż do miski lub misy robota kuchennego. Dodaj pastę z wanilii i całość ucieraj za pomocą miksera lub specjalnej końcówki.
  4. Na patelnię wsyp cukier i dodaj 2 łyżki wody. Podgrzewaj do momentu, aż kryształki zaczną się rozpuszczać i brązowieć. W kolejnym kroku odstaw patelnię na bok, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i delikatnie wymieszaj.
  5. Uzyskaną masę karmelową przelej do pasty sezamowej i ucieraj na wysokich obrotach, aż do równomiernego połączenia. Na koniec dodaj syrop z agawy lub miód i krótko wymieszaj. Domową chałwę możesz także wzbogacić o odrobinę kakao, bakalie oraz kandyzowane owoce.
  6. Otrzymaną masę chałwową przełóż na papier do pieczenia i za pomocą dłoni zacznij formować wałek. Zawiń go w papier, lekko dociskając, i wstaw do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu masa uzyska bardziej zwartą konsystencję, która umożliwi jej późniejsze krojenie.
Jak zrobić domową chałwę? Banalny przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria