Sekret idealnych pierogów ruskich. Tak robi je Magda Gessler
Pierogi ruskie, w ostatnim czasie nazywane również ukraińskimi, często goszczą na polskich stołach. To jedno z ulubionych dań w naszym kraju. Podawane ze skwarkami lub przypieczoną cebulką – królują w wielu restauracjach. Sekretem pysznych pierogów jest nie tylko smaczny farsz, ale także delikatne i sprężyste ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach. Jak wykonać idealne pierogi? Swoim przepisem podzieliła się restauratorka Magda Gessler!
Pierogi ruskie czy ukraińskie?
Wiele restauracji w Polsce w ramach protestu wobec ataku Rosji na Ukrainę, postanowiło wykreślić ze swoich menu pierogi ruskie i zastąpić je pierogami ukraińskimi. To symboliczny gest solidarności z naszymi sąsiadami ze wschodu. Do bojkotu dołączyła się także znana restauratorka - Magda Gessler. "Nic już nie będzie takie jak przedtem. A pierogi dla mnie mogą być już tylko ukraińskie" - powiedziała w rozmowie z "Faktem" gwiazda polskiej gastronomii.
Tak robi pierogi Magda Gessler. Ważny jest jeden szczegół
Magda Gessler od lat ratuje polskie restauracje, którym grozi bankructwo. Jest również jurorką w popularnym programie kulinarnym i autorką wielu książek kucharskich. Z przepisów restauratorki na co dzień korzysta wielu Polaków. W jednym z odcinków autorskiego show "Kuchenne rewolucje" Gessler podzieliła się z widzami recepturą na idealne pierogi ruskie.
Restauratorka zdradziła, że sekret tkwi w idealnym cieście - elastycznym i delikatnym, ale także puszystym. Gessler uważa, że ciasto pierogowe po wyrobieniu powinno "odpocząć" około pół godziny. Po tym czasie jest ono odpowiednio sprężyste, a więc możemy zabrać się do rozwałkowywania.
Sposób wykonania:
Jak wykonać idealne ciasto na pierogi? Należy połączyć wszystkie podane wyżej składniki. Magda Gessler zaleca, by wyrabiać ciasto energicznie, ale krótko. Po kilku minutach konsystencja powinna być już właściwa. Wyrobione ciasto możemy owinąć filią spożywczą i na około 20 minut włożyć do lodówki.
Jak wykonać idealny farsz do pierogów? Wystarczy, że rozdrobniony biały ser połączymy z purée ziemniaczanym. Farsz możemy przyprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Po wyjęciu ciasta z lodówki możemy przystąpić do wałkowania ciasta i lepienia pierogów. Grubość ciasta w tym przypadku jest niezwykle istotna - według restauratorki powinno mieć ono około trzech milimetrów.
***
Zobacz również: