Chawanmushi - japońskie jajko na parze
Jedna z niewielu japońskich potraw, które je się łyżeczką.
Składniki na 2 porcje:
- Pół szklanki japońskiego bulionu dashi
- 4 krewetki
- Pół łyżeczki sake
- Grzyb matsutake
- 1 jajko
- 2 orzechy ginko
- 4 plasterki Kamaboko
- 2 listki mitsuby
- Pół łyżeczki mirinu
- ¼ łyżeczki soli
- Pół łyżeczki sosu sojowego
Przygotowanie:
Krewetki obrać i zamarynować w sake. Roztrzepać jajko tak, aby się nie spieniło, dodać bulion, mirin, sól i sos sojowy. Przelać przez sitko do innego naczynia. W płaskim rondlu zagotować wodę. Powinna ona sięgać do ½ wysokości naczyń do Chawanmushi. Składniki rozdzielić do naczyń. Zalać jajkiem. Zredukować ogień pod rondlem z wodą tak, aby przestała wrzeć i ostrożnie wstawić naczynia do Chawanmushi, nałożyć przykrywki. Gotować na małym ogniu 25-30 minut