Reklama

Reklama

Chawanmushi - japońskie jajko na parze

Jedna z niewielu japońskich potraw, które je się łyżeczką.

Składniki na 2 porcje:

  • Pół  szklanki japońskiego bulionu dashi
  • 4 krewetki
  • Pół łyżeczki sake
  • Grzyb matsutake
  • 1 jajko
  • 2 orzechy ginko
  •  4 plasterki Kamaboko
  • 2 listki mitsuby
  • Pół łyżeczki mirinu
  • ¼ łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki sosu sojowego

Reklama

Przygotowanie:
Krewetki obrać i zamarynować w sake. Roztrzepać jajko tak, aby się nie spieniło, dodać bulion, mirin, sól i sos sojowy. Przelać przez sitko do innego naczynia. W płaskim rondlu zagotować wodę. Powinna ona sięgać do ½ wysokości naczyń do Chawanmushi. Składniki rozdzielić do naczyń. Zalać jajkiem. Zredukować ogień pod rondlem z wodą tak, aby przestała wrzeć i ostrożnie wstawić naczynia do Chawanmushi, nałożyć przykrywki. Gotować na małym ogniu 25-30 minut      

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia japońska | jaja | gotowanie na parze | Chawanmushi

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje