Reklama

Reklama

Chili con carne

Chili con carne pochodzi z Teksasu, a inspirowane jest kuchnią meksykańską. Główne składniki tego jednogarnkowego przeboju to fasola i mielona wołowina. Chili con carne z chipsami i nachos to doskonałe danie na imprezę.

Składniki

  • 350 g wołowiny mielonej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • oliwa do smażenia

1. Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, paprykę, chili, kumin i mięso, smażyć aż mięso przestanie być różowe, a warzywa lekko zmiękną - około 10 minut.

2. Do podsmażonego mięsa i warzyw dodać pomidory, cukier, sól i pieprz, dolać pól szklanki wody - dusić aby wszystkie smaki się połączyły około 20 minut. Na koniec dodać fasolę, gotować 5 minut. Podawać na ciepło z ryżem, kleksem kwaśnej śmietany i świeżą kolendrą.

Sprawdź też inne ostre przepisy:

Reklama

Pikantne i rozgrzewające chili

Sycące chili

Chili z tacos

Zobacz również:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Chili Con Carne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje