Chili con carne
Chili con carne pochodzi z Teksasu, a inspirowane jest kuchnią meksykańską. Główne składniki tego jednogarnkowego przeboju to fasola i mielona wołowina. Chili con carne z chipsami i nachos to doskonałe danie na imprezę.
1. Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, paprykę, chili, kumin i mięso, smażyć aż mięso przestanie być różowe, a warzywa lekko zmiękną - około 10 minut.
2. Do podsmażonego mięsa i warzyw dodać pomidory, cukier, sól i pieprz, dolać pól szklanki wody - dusić aby wszystkie smaki się połączyły około 20 minut. Na koniec dodać fasolę, gotować 5 minut. Podawać na ciepło z ryżem, kleksem kwaśnej śmietany i świeżą kolendrą.
Sprawdź też inne ostre przepisy:
Zobacz również: