Chili con carne

Chili con carne pochodzi z Teksasu, a inspirowane jest kuchnią meksykańską. Główne składniki tego jednogarnkowego przeboju to fasola i mielona wołowina. Chili con carne z chipsami i nachos to doskonałe danie na imprezę.

Chili con carne: pyszne, rozgrzewające jednogarnkowe
Chili con carne: pyszne, rozgrzewające jednogarnkowe INTERIA.PL

1. Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, paprykę, chili, kumin i mięso, smażyć aż mięso przestanie być różowe, a warzywa lekko zmiękną - około 10 minut.

2. Do podsmażonego mięsa i warzyw dodać pomidory, cukier, sól i pieprz, dolać pól szklanki wody - dusić aby wszystkie smaki się połączyły około 20 minut. Na koniec dodać fasolę, gotować 5 minut. Podawać na ciepło z ryżem, kleksem kwaśnej śmietany i świeżą kolendrą.

Sprawdź też inne ostre przepisy:

Zobacz również:

Przepis na chili con carneInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas