Zaskocz rodzinę w święta – ta domowa wędlina znika z talerza w minutę!

Przepyszna, aromatyczna i soczysta domowa wędlina - jak ją przygotować?
Przepyszna, aromatyczna i soczysta domowa wędlina - jak ją przygotować? 123RF/PICSEL

Dlaczego warto zrobić domową wędlinę?

Czy przygotowanie domowej wędliny jest trudne?

  • Lodówka - do marynowania mięsa. Minimum 12 godzin, ale im dłużej (nawet do 48 h), tym lepiej. W tym czasie mięso „naciąga” przyprawami i staje się bardziej aromatyczne.
  • Rękaw do pieczenia lub naczynie żaroodporne z pokrywką - idealne do pieczenia mięsa w piekarniku. Zapewnia miękkość i zatrzymanie soków.
  • Termometr kuchenny (opcjonalnie) - przyda się, jeśli chcesz upewnić się, że mięso osiągnęło bezpieczną temperaturę wewnętrzną (dla indyka np. ok. 72-74°C).
  • Piekarnik - standardowy, bez żadnych bajerów. Ustawiasz temperaturę i pilnujesz czasu - i gotowe!
  • Przygotowanie mięsa i marynaty - ok. 15 minut.
  • Marynowanie w lodówce - minimum 12 godzin (najlepiej cała noc).
  • Pieczenie - 40-60 minut, w zależności od wielkości kawałka mięsa.
  • Studzenie - najlepiej zostawić mięso na kilka godzin lub całą noc, żeby dobrze się kroiło.

Jakie mięso wybrać na domową wędlinę?

  • pierś z kurczaka
  • łopatkę wieprzową - jeśli nie unikasz czerwonego mięsa i lubisz bardziej wyraziste wędliny,
  • schab - idealny do pieczenia i aromatyzowania na setki sposobów

Przepis na domową wędlinę z indyka - prosty i zawsze wychodzi!

  • 1 kg piersi z indyka
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • po 1 łyżeczce: suszonego oregano, bazylii, majeranku, papryki słodkiej, papryki wędzonej
  • szczypta chilli w proszku lub ostrej papryki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  1. Indyka umyj, osusz i oczyść.
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce.
  3. Zanurz mięso w marynacie i wstaw do lodówki na noc.
  4. Piecz w naczyniu żaroodpornym w 180°C przez 40 minut, potem włącz termoobieg, zdejmij pokrywę i dopiecz 15-20 minut, by się zrumienił.
  5. Po upieczeniu daj mu odpocząć - będzie łatwiej kroić, a soki nie wypłyną.

Z czym podawać domową wędlinę?

  1. Na kanapkach z chrzanem, musztardą lub domowym majonezem.
  2. W świątecznym żurku lub do barszczu białego.
  3. Z jajkiem i sałatką jarzynową - klasyk!
  4. Pokrojoną w kostkę, jako składnik wielkanocnych sałatek.
  5. Jako baza do wykwintnej deski mięs - obok past, oliwek i serów
Grillowana pierś z kurczaka na ciemnym talerzu, ozdobiona kawałkami zielonej pietruszki, z odrobiną przypraw na wierzchu.
Domowa wędlina doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek na co dzień 123RF/PICSEL

Co jeszcze można zrobić w domu?

Indyjski chaos, mistyczna pudźa i krowa na własność. Z życia nomadkiINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?