Chilli con Carne
Specjalność kuchni meksykańskiej.

Składniki na 4 porcjeok. 700 g mięsa wołowego, mielonego, lub pokrojonego w drobną kostkę400 g czerwonej fasoli, najlepiej z puszki500 g pokrojonych pomidorów z puszki, bez skórki2 cebule3 ząbki czosnku2 łyżki mielonej papryki chili1 łyżeczka kminkupół łyżeczki oreganobulion wołowyolej do smażeniasól, pieprz
Przygotowanie 60 min.:
Mięso podsmażyć na oleju, dodać drobno posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Smażyć razem przez około 3-5 minut i dodać odcedzoną z wody fasolę. Pomidory bez skórki wrzucić do mięsa. Dodać mieloną paprykę chili, kminek, oregano, doprawić solą i pieprzem, gotować na średnim ogniu, aż mięso i fasola będą miękkie, od czasu do czasu podlewając bulionem.