Chleb cukiniowo-grzybowy
Domowej roboty.

Składniki:
- 1 cukinia (ok. 200 g)
- sól
- 100 g pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 60 g sera cheddar
- 1 ząbek czosnku
- 350 g mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta pieprzu
- 40 g masła
- 1 jajko
- 7 łyżek mleka
- mąka i tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Umieścić na sicie, posolić i pozwolić, aby spłynął sok. Grzyby oczyścić pokroić w słupki, usmażyć na złoty kolor. Ser zetrzeć, czosnek przecisnąć przez praskę. Foremkę (20x11 cm) natłuścić i wysypać mąką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, łyżeczką soli i pieprzem. Dodać masło. Cukinię odcisnąć, zmieszać z grzybami, 50 g sera i czosnkiem, wszystko zmieszać z mąką. Jajko roztrzepać z mlekiem. Dodac do ciasta i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Jeszcze raz wyrobić ręcznie, uformować bochenek, umieścić go w formie i posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C ok. 40 minut.