Chleb cukiniowo-grzybowy

Domowej roboty.

Składniki:

Reklama

  • 1 cukinia (ok. 200 g)
  • sól
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 60 g sera cheddar
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta pieprzu
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 7 łyżek mleka
  • mąka i tłuszcz do formy

 Przygotowanie:

 Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Umieścić na sicie, posolić i pozwolić, aby spłynął sok. Grzyby oczyścić pokroić w słupki, usmażyć na złoty kolor. Ser zetrzeć, czosnek przecisnąć przez praskę. Foremkę (20x11 cm) natłuścić i wysypać mąką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, łyżeczką soli i pieprzem. Dodać masło.  Cukinię odcisnąć, zmieszać z grzybami, 50 g sera i czosnkiem, wszystko zmieszać z mąką. Jajko roztrzepać z mlekiem. Dodac do ciasta i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Jeszcze raz wyrobić ręcznie, uformować bochenek, umieścić go w formie i posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C ok. 40 minut.

Dowiedz się więcej na temat: cukinia | chleb | pieczarki | Chleb cukiniowo-grzybowy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje