Chleb dyniowy

Aktualizacja

Domowy chleb dyniowy, potrafi powalić na kolana swoim smakiem. Wiele osób jeszcze obawia się pieczenia chleba w domu, bojąc się, że przepis będzie zbyt skomplikowany. Nic bardziej mylnego! Chleb dyniowy możesz upiec w kilka chwil.

Chleb dyniowy nie tylko pięknie wygląda, ale też smakuje wyśmienicie
Chleb dyniowy nie tylko pięknie wygląda, ale też smakuje wyśmienicie 123RF/PICSEL

1.Dynię (ok. 250 g) oczyszczamy, obieramy. Pozbywamy się pestek. Miąższ umieszczamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zapiekamy ok. 40 min. w temp. 200 stopni. Upieczony miąższ umieszczamy w naczyniu blendera i blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Do puree dodajemy oliwę i kefir, mieszamy.

3. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i drożdże, mieszamy. Powstałą mieszankę dodajemy partiami do puree, wyrabiamy ręcznie ciasto, aż stanie się elastyczne. W trakcie wyrabiania wsypujemy pestki. Wyrobione, odchodzące od ręki ciasto umieszczamy w misce i zakrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

4. Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie jeszcze kilka-kilkanaście minut. Gotowe umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 min.

5. Chleb dyniowy pieczemy przez 40 min. w temp. 200 stopni.

***
Spróbuj inne przepisy na chleb: 

Domowy chleb

Chleb z kukurydzą 

Pomysł na pyszne śniadanie: chleb w jajku

***
Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Owoce z lasu pod kruszonkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas