Chleb dyniowy
Domowy chleb dyniowy, potrafi powalić na kolana swoim smakiem. Wiele osób jeszcze obawia się pieczenia chleba w domu, bojąc się, że przepis będzie zbyt skomplikowany. Nic bardziej mylnego! Chleb dyniowy możesz upiec w kilka chwil.
1.Dynię (ok. 250 g) oczyszczamy, obieramy. Pozbywamy się pestek. Miąższ umieszczamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zapiekamy ok. 40 min. w temp. 200 stopni. Upieczony miąższ umieszczamy w naczyniu blendera i blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Do puree dodajemy oliwę i kefir, mieszamy.
3. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i drożdże, mieszamy. Powstałą mieszankę dodajemy partiami do puree, wyrabiamy ręcznie ciasto, aż stanie się elastyczne. W trakcie wyrabiania wsypujemy pestki. Wyrobione, odchodzące od ręki ciasto umieszczamy w misce i zakrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
4. Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie jeszcze kilka-kilkanaście minut. Gotowe umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 min.
5. Chleb dyniowy pieczemy przez 40 min. w temp. 200 stopni.
***
Spróbuj inne przepisy na chleb:
Domowy chleb
Chleb z kukurydzą
Pomysł na pyszne śniadanie: chleb w jajku
***
Zobacz również: