Domowy chleb
Samodzielne pieczenie chleba w domu staje się coraz bardziej popularne. Spróbuj i przekonaj się, że to wcale nie takie trudne!
Składniki:
Zaczyn:
- 1/2 szkl. zakwasu
- ok. szkl. letniej wody
- 2 szkl. mąki żytniej razowej lub pszennej razowej (lub pół na pół)
Ciasto:
- zaczyn
- 1,5 szkl. wody
- łyżka soli
- łyżka brązowego cukru
- łyżka oliwy z oliwek
- ok. 4 szkl. mąki pszennej razowej typ 2000
Przygotowanie:
Składniki zaczynu połącz, odstaw na 2-5 godz. Następnie dodaj do niego składniki ciasta (w podanej kolejności). Wyrabiaj ok. 10 min, najlepiej mechanicznie, aż będzie widać bąbelki. Odstaw pod przykryciem na ok. 40 min. Następnie włóż do foremek ciasto (do 2 natłuszczonych i wysypanych otrębami, do 2/3 wysokości).
Zostaw do wyrośnięcia (ok. 15 min). Następnie wstaw do chłodnego piekarnika. Nastaw na 200°C. Kiedy piekarnik osiągnie taką temperaturę, spryskaj chleb wodą i piecz przez ok. 20 min, ponownie raz spryskując.
Po tym czasie zmniejsz temp. i posmaruj bochenki ciepłą wodą.