Chleb z kukurydzą

Pieczenie chleba wydaje się sztuką tylko dla wtajemniczonych? Ten prosty przepis przekona cię, że jest inaczej. Zamiast zakwasów i drożdży, wystarczy odrobina proszku do pieczenia.

Chleb z dodatkiem kukurydzy
Chleb z dodatkiem kukurydzy123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia zmieszanej z solą i sodą
  • szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 3 jajka
  • pół szklanki maślanki
  • 2 puszki kukurydzy

Wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem. Osobno połącz mleko, olej, jaja i maślankę.

Połącz składniki i mieszaj, aż ciasto nabierze gładkości. 

Kukurydzę odsącz z zalewy, dodaj do ciasta.
Piekarnik nasmaruj, rozgrzej do 180 stopni i wlej do niego masę. Piecz chleb około 45 minut.

Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
***
Zobacz także:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy programTUTAJ>>>

"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsat
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?