Chleb z kukurydzą
Pieczenie chleba wydaje się sztuką tylko dla wtajemniczonych? Ten prosty przepis przekona cię, że jest inaczej. Zamiast zakwasów i drożdży, wystarczy odrobina proszku do pieczenia.

Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia zmieszanej z solą i sodą
- szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 3 jajka
- pół szklanki maślanki
- 2 puszki kukurydzy
Wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem. Osobno połącz mleko, olej, jaja i maślankę.
Połącz składniki i mieszaj, aż ciasto nabierze gładkości.
Kukurydzę odsącz z zalewy, dodaj do ciasta.
Piekarnik nasmaruj, rozgrzej do 180 stopni i wlej do niego masę. Piecz chleb około 45 minut.
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
***
Zobacz także:
Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy programTUTAJ>>>