Chleb żytni na zakwasie

Nie kupuj, upiecz zdrowy chleb dla całej rodziny!

Żytni chleb na zakwasie
Żytni chleb na zakwasieBeMam

Składniki:

500 g zakwasu
500 g mąki żytniej
200 ml ciepłej wody
1 duża łyżka soli

Wykonanie:

Krok 1

Wszystkie składniki należy bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Ciasto można zagnieść ręką, ale od tego zagniatania (bo powinno być porządne) będą nas bolały ręce. Aby ciasto było dobrze wyrobione, z odpowiednią ilością pęcherzyków powietrza, najlepiej skorzystać z technologii i użyć do tego celu miksera lub malaksera. Ciasto mieszamy dwa razy, z przerwą około 20-30 minutach, pomiędzy pierwszym i drugim wyrobieniem.

Krok 2

Powstałą masę przekładamy do foremki, posypujemy wierzch mąką i dokładnie dociskami ręką (tak aby powstała gładka, płaska powierzchnia). Przykrywamy ściereczką i odkładamy na kilka godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Na początku będzie rosło bardzo opornie i może to potrwać kilka godzin, nawet do 5-6.

Krok 3

Kiedy masa urośnie, nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Zwilżamy wierzch ciasta lekko wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, a po kolejnych 10 do 180 i w tej temperaturze pieczemy 40 minut. Po tym czasie należy wyjąć chleb z piekarnia i najlepiej od razu z formy, ponieważ może nawilgnąć od spodu.

Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie BeMam

A jak upiec kolejny chleb?

Aby upiec kolejny chleb musimy zrobić zaczyn z tej resztki zakwasu z pierwszego chleba, która została przez nas schowana do lodówki. Bierzemy 100 g i wlewamy znowu do dużej miski. Najlepiej najpierw ożywić zakwas i wsypać do niego łyżeczkę mąki i łyżeczkę ciepłej wody. Całość zamieszać dokładnie i odstawić na godzinę. Po godzinie wsypujemy do pojemnika 100 g mąki i 100ml ciepłej wody.

Znowu dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby zaczyn sobie rósł. Po 5 godzinach dodajemy znowu 100 g mąki i 100ml ciepłej wody, mieszamy, przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 8 godzin. Po tym czasie znowu dosypujemy 50 g mąki i 50ml ciepłej wody. Po ok. 3 godzinach mamy już gotowy zaczyn na chleb. Bierzemy 500 g tego zakwasu, dodajemy 500 g mąki, 200 ml wody i sól i przygotowujemy ciasto na kolejny chleb. Oczywiście pozostała część zakwasu znowu ląduje w lodówce, gdzie może leżakować nawet do 2 tygodni, czekając aż będziemy piec kolejny chleb.

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas