Składniki na 24 kawałki: - 80 g orzechów włoskich,- 250 g masła lub margaryny, - 220 g cukru, - sól, - 4 jajka, - 350 g mąki, - paczka proszku do pieczenia, - 100 ml maślanki, - 1 banan, - jedno jabłko, - łyżka soku z cytryny, - cynamon, - orzechy włoskie i chipsy bananowe do dekoracji, - tłuszcz i cukier do formy Przygotowanie: Orzechy grubo posiekać. Tłuszcz, cukier, szczyptę soli ubijać robotem na kremową masę, kolejno dodawać jajka. Mąkę, proszek do pieczenia i maślankę mieszać do masy. Ciasto podzielić na dwie części. Banana obrać i pokroić na kawałki. Jabłko obrać, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny. Dwie foremki (po ok 1 l. objętości) natłuścić i wysypać cukrem. Do jednej części ciasta wmieszać kawałki jabłka, do drugiej kawałki banana i szczyptę cynamonu. Ciasta włożyć do form. Piec w piekarniku rozgrzanym do ok 175 st. C przez 45 minut. Wyjąć, a po 15 minutach uwolnić z formy i odstawić do ostygnięcia. Chlebek bananowy dekorować posiekanymi orzechami i chipsami bananowymi. Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal Kalkulator kalorii