Chlebek naan z zatarem i czarnuszką

Jeśli chcesz, by twoje pieczywo nabrało charakteru, czarnuszka i zatar to sprawdzony duet właśnie dla ciebie. Jak wiele bliskowschodnich przypraw, mają one nie tylko ciekawy smak, ale i nadają potrawie interesującej tekstury. To ważne zwłaszcza w przypadku delikatnego na ogół pieczywa naan. Jeśli będąc w indyjskiej restauracji pokochałeś tę przekąskę, spróbuj wykonać ją samodzielnie! Dzięki aromatycznym przyprawom okaże się jeszcze lepsza, niż w knajpce czy sklepie.

Chlebki naan
Chlebki naanmateriały prasowe

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, czarnuszkę i proszek do pieczenia. Dobrze wszystko wymieszaj. W rondelku podgrzej mleko, aż będzie letnie lub zbliżone do temperatury pokojowej.

W osobnej misce dokładnie wymieszaj jogurt, mleko i stopione masło. Następnie dodaj je do miski z mąką. Mieszaj ciasto, aż zlepi się w kulę. Ugniataj je, aż będzie wystarczająco elastyczne, by ukształtować z niego bochenki. Podziel ciasto na 8 równych części. Każdą z nich rozciągnij aż będzie miała owalny kształt i około 1,5 cm grubości.

Na blasze pokrytej papierem do pieczenia rozłóż 2-3 chlebki i piecz przez około 15 minut na środkowej półce. Jeśli wierzch nie zbrązowieje, możesz pod koniec pieczenia przestawić je wyżej. Po wyjęciu z piekarnika skrop chlebki oliwą z oliwek oraz posyp szczyptą zataru. Podczas gdy piec się będą kolejne chlebki, te upieczone odłóż do chlebaka lub w inne ciepłe miejsce.

Gotowe chlebki naan podawaj z hummusem lub sosem tzatziki.

Prosty chleb na zakwasieInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas