Chlebek ryżowo-gryczany z jagodami lub żurawiną
Prezentujemy świetny przepis na chlebek dla dzieci alergicznych. Jest zdrowy i, przede wszystkim, pyszny! Wypróbuj koniecznie.
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 1 szklanka mąki bezglutenowej,
- 1 szklanka błyskawicznych płatków ryżowych,
- 1 szklanka ryżu dmuchanego,
- 4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ szklanki cukru,
- ¼ kostki masła klarowanego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki miodu,
- 1 szklanka mleka,
- ½ szklanki borówek lub 2 łyżki konfitur z żurawin
Sposób przygotowania:
Jaja zmiksować z miodem, mlekiem i masłem. Sypkie składniki połączyć, wrzucić borówki, masę jajeczną i wylać na przygotowana tortownicę. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.