Chlebek z mąki quinoa z rodzynkami
Quinoa - jedno z najbardziej wysokobiałkowych warzyw, nazywane złotem inków. Mąka z tej rośliny jest doskonałą bazą do zapiekanek. W naszym przepisie wykorzystamy ją do zrobienia chleba.
Składniki:
- 2 szklanki mąki Quinoa
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- garść rodzynek sułtanek
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy na 10 minut letnią wodą, odcedzamy na sitku. Jajka ubijamy, dodajemy mleko i oliwę z oliwek.
Wszystkie suche składniki połączyć, szybko wymieszać z płynnymi, dodając rodzynki. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec w mocno nagrzanym piekarniku około 20 minut.