Chlebek z mąki quinoa z rodzynkami

Quinoa - jedno z najbardziej wysokobiałkowych warzyw, nazywane złotem inków. Mąka z tej rośliny jest doskonałą bazą do zapiekanek. W naszym przepisie wykorzystamy ją do zrobienia chleba.

Najzdrowszy chleb robiony jest z mąki quinoa.
Najzdrowszy chleb robiony jest z mąki quinoa. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 szklanki mąki Quinoa
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • garść rodzynek sułtanek

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalewamy na 10 minut letnią wodą, odcedzamy na sitku. Jajka ubijamy, dodajemy mleko i oliwę z oliwek.

Wszystkie suche składniki połączyć, szybko wymieszać z płynnymi, dodając rodzynki. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec w mocno nagrzanym piekarniku około 20 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas