Chłodnik ogórkowo-miętowy
Pełnia sezonu ogórkowego to idealny czas, by w pełni docenić walory tak odżywcze, jak i smakowe tego niepozornego warzywa. Co zaskakujące, rodzina ogórków liczy sobie ponad 50 gatunków, wśród których znajduje się także… melon, powszechnie zaliczany do grona owoców. Łącząc lekką, owocową słodycz z ogórkowym miąższem stworzymy lekki, pyszny i orzeźwiający chłodnik – idealny na letnią przekąskę, lunch, jak i podwieczorek.

Składniki
- 5 średnich świeżych ogórków gruntowych
- 200 g żółtego melona
- 1 pęczek świeżej mięty
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 150 g sera żółtego np. Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
- ziarenka czerwonego pieprzu
Sposób przygotowania
Ogórki ze skórką i obranego melona pokroić w kostkę. Dodać listki mięty, jogurt naturalny i całość dokładnie zmiksować w blenderze. Przelać do szklanek, posypać starkowanym serem i udekorować ziarenkami czerwonego pieprzu.
Smacznego!