Reklama

Reklama

Chłodnik ogórkowo-miętowy

Pełnia sezonu ogórkowego to idealny czas, by w pełni docenić walory tak odżywcze, jak i smakowe tego niepozornego warzywa. Co zaskakujące, rodzina ogórków liczy sobie ponad 50 gatunków, wśród których znajduje się także… melon, powszechnie zaliczany do grona owoców. Łącząc lekką, owocową słodycz z ogórkowym miąższem stworzymy lekki, pyszny i orzeźwiający chłodnik – idealny na letnią przekąskę, lunch, jak i podwieczorek.

Składniki

  • 5 średnich świeżych ogórków gruntowych
  • 200 g żółtego melona
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g sera żółtego np. Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
  • ziarenka czerwonego pieprzu

Sposób przygotowania

Ogórki ze skórką i obranego melona pokroić w kostkę. Dodać listki mięty, jogurt naturalny i  całość dokładnie zmiksować w blenderze. Przelać do szklanek, posypać starkowanym serem i udekorować ziarenkami czerwonego pieprzu. 

Reklama

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje