Chłodnik ogórkowy
Ogórki i awokado obierz, pokrój w kostkę.
Składniki dla 4 osób:
- 60 dag ogórków
- awokado
- garść liści mięty
- pół pęczka koperku
- 4 szklanki jogurtu naturalnego
- sok z połowy limonki
- grubo mielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
1. Ogórki i awokado obierz, pokrój w kostkę. Miętę i koperek umyj. Do wysokiego naczynia włóż ogórki (zostaw odrobinę do dekoracji) z awokado, miętę, koper, sok z limonki. Całość zmiksuj blenderem. Dodaj jogurt i pieprz, dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na 2 godziny.
2. Paprykę umyj, pokrój w drobną kostkę. Chłodnik wlej do miseczek, dekoruj posiekanym ogórkiem, papryką i koperkiem. Możesz podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Czas przygotowania: ok. 40 minut