Chłodnik owocowy

"Owocowa zupa" w sam raz na lato.

Maliny sprawdzą się doskonale również w zupie!
Maliny sprawdzą się doskonale również w zupie!123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dag malin
  • 30 dag jagód
  • 10 dag cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka słodkiego białego wina musującego
  •  20 dag makaronu kokardki
  • zioła

Przygotowanie:

1. Maliny oraz jagody przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pozostaw na sicie do ocieknięcia. W garnku zagotuj litr wody. Wsyp cukier i włóż laskę cynamonu. Gotuj na małym ogniu 10 min.

2. Po tym czasie do garnka z zupą wrzuć połowę przygotowanych malin oraz jagód. Gotuj razem 5 minut. Garnek zdejmij z ognia, wsyp cukier waniliowy. Wymieszaj, odstaw do całkowitego przestudzenia.

3. Zimną zupę zmiksuj. Wsyp pozostałe owoce. Wlej wino, wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby danie się schłodziło, a smaki przeniknęły.

4. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź, ostudź. Opłucz i osusz kilka listków melisy lub mięty. Zupę podawaj z makaronem, udekorowaną ziołami.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas