Chłodnik z botwinką, kalarepką i ogórkiem
Botwinkę dokładnie umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę.
Składniki dla 4 osób:
- 2 pęczki botwinki
- ogórek
- kalarepka
- młody por
- pęczek dymki
- pęczek rzodkiewek
- sok z połowy cytryny
- 1 l zsiadłego mleka lub kefiru
- natka pietruszki do dekoracji
- cebula
- kilka łyżek koncentratu z buraków
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Botwinkę dokładnie umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę. Gotuj przez 20 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem połowy soku z cytryny. Rzodkiew zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Kalarepkę obierz, opłucz i także zetrzyj na tarce. Pora i dymki oraz szczypiorek drobno posiekaj.
2. Do przygotowanych warzyw wlej powoli zsiadłe mleko i pozostały sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Całość włóż do lodówki na około godzinę. Zupę na talerzach dekoruj liśćmi natki selera.
Czas przygotowania: ok. 20 minut