Reklama

Reklama

Chłodnik z botwinką, kalarepką i ogórkiem

Botwinkę dokładnie umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 pęczki botwinki
  • ogórek
  • kalarepka
  • młody por
  • pęczek dymki
  • pęczek rzodkiewek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 l zsiadłego mleka lub kefiru
  • natka pietruszki do dekoracji
  • cebula
  • kilka łyżek koncentratu z buraków
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Botwinkę dokładnie umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę. Gotuj przez 20 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem połowy soku z cytryny. Rzodkiew zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Kalarepkę obierz, opłucz i także zetrzyj na tarce. Pora i dymki oraz szczypiorek drobno posiekaj.

2. Do przygotowanych warzyw wlej powoli zsiadłe mleko i pozostały sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Całość włóż do lodówki na około godzinę. Zupę na talerzach dekoruj liśćmi natki selera.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje