Reklama

Reklama

Chłodnik z botwinki

Maj to czas świeżych i młodziutkich warzyw niezbędnych w naszej codziennej diecie. Warto go wykorzystać i zajadać się chrupiącą botwinką, na którą sezon trwa tak krótko.

Składniki

  • 2-3 buraki
  • 3 jajka na twardo
  • ogórek
  • pęczek koperku
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki kefiru
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Buraki wyszoruj i upiecz bez obierania w piekarniku. Następnie pokrój w paseczki. 

Jaja pokrój w ósemki, ogórka umyj i pokrój w kosteczkę.

Śmietanę zmieszaj z kefirem i sokiem z cytryny, dodaj przyprawy i koperek. 

Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Warto przed podaniem dodać do chłodnika kilka kostek lodu.

***
Zobacz także:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: botwinka | chłodnik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje