Chłodnik z botwinki, z jajkiem

Pyszny i orzeźwiający.

Botwinka
Botwinka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Botwinkę popłucz, oddziel buraczki i liście, następnie pokrój je (zostaw kilka najmniejszych listków do dekoracji). Zagotuj bulion, wrzuć buraczki, gotuj ok. 10 minut. Dodaj liście botwinki, gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij  z ognia, dodaj koncentrat barszczu. Odstaw barszcz, aby ostygł. 

2. Przełóż jogurty do miski. Dodaj odrobinę barszczu i dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Wlej jogurt do barszczu. Wymieszaj. 

3. Pokrój drobno rzodkiewki i ogórki, posiekaj szczypiorek i koperek. Dodaj do chłodnika, przypraw do smaku.

4. Wstaw chłodnik do lodówki przynajmniej na godzinę, aby smaki wymieszały się. Podawaj z jajkiem, gotowanymi ziemniakami lub podgrzanym w piekarniku pieczywem.

Przepis na chłodnik paprykowyInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas