Reklama

Reklama

Chłodnik z botwinki, z jajkiem

Pyszny i orzeźwiający.

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • pęczek botwinki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżku koncentratu barszczu z buraków czerwonych
  • 2 gęste jogurty naturalne, najlepiej typu greckiego
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 małe ogórki
  • pęczek szczypiorku
  • mały pęczek koperku
  • 4 jajka, ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

1. Botwinkę popłucz, oddziel buraczki i liście, następnie pokrój je (zostaw kilka najmniejszych listków do dekoracji). Zagotuj bulion, wrzuć buraczki, gotuj ok. 10 minut. Dodaj liście botwinki, gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij  z ognia, dodaj koncentrat barszczu. Odstaw barszcz, aby ostygł. 

2. Przełóż jogurty do miski. Dodaj odrobinę barszczu i dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Wlej jogurt do barszczu. Wymieszaj. 

3. Pokrój drobno rzodkiewki i ogórki, posiekaj szczypiorek i koperek. Dodaj do chłodnika, przypraw do smaku.

4. Wstaw chłodnik do lodówki przynajmniej na godzinę, aby smaki wymieszały się. Podawaj z jajkiem, gotowanymi ziemniakami lub podgrzanym w piekarniku pieczywem. 

Reklama

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje