Chłodnik z botwinki, z jajkiem
Pyszny i orzeźwiający.

Składniki
- pęczek botwinki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2-3 łyżku koncentratu barszczu z buraków czerwonych
- 2 gęste jogurty naturalne, najlepiej typu greckiego
- pęczek rzodkiewek
- 2 małe ogórki
- pęczek szczypiorku
- mały pęczek koperku
- 4 jajka, ugotowane na twardo
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Botwinkę popłucz, oddziel buraczki i liście, następnie pokrój je (zostaw kilka najmniejszych listków do dekoracji). Zagotuj bulion, wrzuć buraczki, gotuj ok. 10 minut. Dodaj liście botwinki, gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj koncentrat barszczu. Odstaw barszcz, aby ostygł. 2. Przełóż jogurty do miski. Dodaj odrobinę barszczu i dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Wlej jogurt do barszczu. Wymieszaj. 3. Pokrój drobno rzodkiewki i ogórki, posiekaj szczypiorek i koperek. Dodaj do chłodnika, przypraw do smaku.4. Wstaw chłodnik do lodówki przynajmniej na godzinę, aby smaki wymieszały się. Podawaj z jajkiem, gotowanymi ziemniakami lub podgrzanym w piekarniku pieczywem.